הגבייה תיעשה בקופת בית העסק וסכום ההיטל יצוין באופן מפורש תחת הכותרת "שקיות פלסטיק" על גבי הקבלה או חשבון הקנייה הניתנים לצרכן. החוק לא יחול על מסעדות ובתי קפה.
המטרה: להפחית השימוש בשקיות המזהמות
חברי הכנסת טרטמן וחנין מסבירים כי הצעת החוק נועדה לצמצם באופן משמעותי את השימוש בשקיות הפלסטיק המזהמות ולהגביר את השימוש בשקיות רב-פעמיות העשויות מחומרים ידידותיים לסביבה, כמו גם העלאת המודעות בקרב הציבור לנושא ופיתוח אחריות סביבתית.
עם זאת, תיעשה הבחנה בין מקרים בהם השימוש בשקיות חד-פעמיות הינו מחויב המציאות, מטעמי נוחות, היגיינה, צורת החיוב ועוד. כך למשל ייקבע פטור מהיטל על שקיות המשמשות לעטיפה ואריזה של דגים, בשר ועופות, או מצרכים אחרים מן החי, ובלבד שהן ללא ידיות.
פטור יהיה גם על שימוש בשקיות רב פעמיות ושקיות המשמשות לעטיפה ואריזה של מאכלים הנמכרים בתפזורת, ללא אריזה ובהן לחמים, תבלינים, פיצוחים, פירות יבשים, פירות וירקות ובלבד שמידותיהן אינן עולות על 30 ס"מ אורך ו-15 ס"מ רוחב והן ללא ידיות.
המכולות יחנכו את הלקוחות
במהלך חצי השנה הראשונה לאחר שהחוק ייכנס לתוקף, יוכל בית עסק להעמיד לרשות הצרכן שקיות רב-פעמיות בכל מחיר הנמוך מ-4.5 שקלים על מנת לעודד צרכנים לעשות בהן שימוש ולסייע להטמעת החוק בקרב הציבור.
בנוסף על-פי הצעת החוק, בית העסק יעביר את כספי ההיטל לקרן לשמירת הניקיון. כמו כן יחויב בית העסק לדווח לממונה במשרד לאיכות הסביבה אחת לשישה חודשים כמה שקיות נמכרו. על-פי ההצעה, יפעיל המשרד לאיכות הסביבה פקחים שיאכפו חוק זה ויבצעו ביקורות בחנויות ויטילו קנסות על חנויות שלא מתנהלות על-פי החוק.
באירלנד כבר לא משתמשים בשקיות הפלסטיק
הצעת החוק נסמכת על מודלים שונים הנהוגים במדינות רבות בעולם, ובהם המודל האירי, לפיו מוטל היטל כספי המושת על הצרכן ברכישת שקית פלסטיק בבית העסק. כספי ההיטל מועברים על-ידי בית העסק אל קרן ייעודית. באירלנד חלה ירידה של למעלה מ-90% בכמות השקיות הנצרכת בתוך שנה מיום החלת החוק.
בישראל נצרכות מדי חודש 430 מיליון שקיות פלסטיק ברשתות השיווק - כשתי שקיות ליום לאדם בממוצע. חלקן היחסי של שקיות הפלסטיק מהווה 28% מנפח הפסולת המושלכת בישראל ו-7% ממשקלה (350 אלף טון בשנה). הפלסטיק ממנו עשויות השקיות (עובי ממוצע של 17 מקרון) הוא חומר שאינו מתכלה, אינו מתפרק בטבע ואינו ממוחזר בישראל.
==================================================
ועכשיו הכתבה באתר של מעריב
|
אצא לי השוקה עם תיק בד נוח, אופנתי וירוק להפליא. כן חברים, שקיות פלסטיק זה אאוט |
|
|
| בילי פרנקל 13/11/2007 8:05 |
בילי פרנקל 13/11/2007 8:05
|
|
|
|
 | כל אדם בישראל צורך מידי יום בממוצע, כשתי שקיות פלסטיק ברשתות השיווק. למי שפספס, או נרדם בשמירה, נבשר ששקיות הפלסטיק מהוות מפגע סביבתי חמור ביותר, מאחר שהפלסטיק אינו מתכלה, אינו מתפרק בטבע ואינו ממוחזר בישראל.
הצטברותו יוצרת השלכות סביבתיות רבות ביניהן, זיהום שטחים פתוחים, סכנה לבעלי חיים שעשויים להיחנק וכן פגיעה בצומח ובקרקע.
בימים אלה מקודמת הצעת החוק הפחתת השימוש בשקיות פלסטיק של ח"כ אסתרינה טרטמן (ישראל ביתנו) וח"כ דב חנין (חד"ש), שמטרתה היא להפחית באופן משמעותי את השימוש בשקיות פלסטיק ולהגביר את השימוש בשקיות לשימוש רב פעמי בקרב הציבור הרחב.
זה יעשה באמצעות היטל כספי בגובה שקל על שקיות הפלסטיק שמסופקות בבית עסק. מלשכתה של טרטמן נמסר, כי נכון לעכשיו היא הוקפאה, כיוון שממתינים לחוות דעת של המשרד להגנת הסביבה, לאחריה תעלה הצעה לועדת השרים לענייני חקיקה. ההצעה זוכה לתמיכתם של 29 ח"כים מכל הקשת הפוליטית.
המשך הכתבה - בקישור לעיל
|
============================================================ עדכון 31.12.2007 : ועדת השרים לחקיקה אישרה הצעת חוק האוסרת על שימוש בשקיות נייליון ומעבר לסלים רב פעמיים, כמקובל במדינות רבות האם סלי הקניות הרב פעמיים יזכו לעדנה מחודשת? סלי הבד, שבעבר שימשו לנשיאת מצרכים בחזרה מהשוק או המכולת, כמעט שהוכחדו בידי שקיות הפלסטיק שהחליפו אותם, אך נראה שבקרוב השקים המיתולוגיים יציפו שוב את השווקים. היום (שני) אישרה ועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק הירוקה של חברי הכנסת אסתרינה טרטמן מישראל ביתנו ודב חנין מחד"ש, לפיה ייאסר השימוש בשקיות הניילון המזהמות, והצרכנים יאלצו להשתמש בסלים לשימוש רב פעמי. במדינות מערביות רבות חוקים ברוח זו כבר נחקקו, והנורמה המקובלת היא שימוש בסלי בד או בשקיות רב פעמיות. מדינות רבות מציעות שקיות נייר, אשר מזהמות פחות את הסביבה, ואילו באחרות, מי שלא הגיע לסופר מצויד בשקית משלו, נאלץ לשלם עבור השקית שהחנות מספקת לו, וזאת על מנת לעודד שימוש מוגבר בשקים רב פעמיים. פורסם ביום שני, 31 בדצמבר 2007, 16:21 מאת: שולמית אביצור, מערכת וואלה! http://news.walla.co.il/?w=//1215811 |
|