יום שבת, 3 במאי 2008

הצעת חוק לתיקון פקודת הבנקאות (ניהול מסגרות אשראי) Law proposal 1515

דברי - הסבר

הרפורמה בניהול מסגרות אשראי בבנקים, אשר נכנסה לתוקף ב-1.7.2006 (תקנה 325 של בנק ישראל), יצרה מצב בו הבנקים דוחים אוטומטית חיובים מעבר למסגרות האשראי שנקבעו ללקוחות, וזאת מבלי להודיע להם מראש על כך.
מצב זה מעמיד אחוז ניכר מהציבור, החי ממילא תחת עול משיכת היתר, מול שוקת כספית שבורה, היוצרת נזקים רבים להתנהלותו הפיננסית, כגון פגיעה במסגרות אשראי חוץ-בנקאיות.
המצב חמור במיוחד בקרב עצמאים שאינם בעלי הכנסה קבועה, אשר זקוקים למסגרות אשראי גמישות יותר בהיותם תלויים בחסדי לקוחות וספקים שישלמו בזמן ובמועד שהוסכם עליו.
המשמעות היא שכל חריגה ממסגרת האשראי, גם אם היא קטנה יחסית, לא מכובדת על ידי הבנקים, ובנוסף אין בידי הלקוחות כלים להתמודדות מיידית עם הבעיה בהיעדר אזהרה מהבנק על כך, בניגוד לעבר בו נהגו הבנקים להתקשר ולבקש את הסדרת החריגות ממסגרת האשראי.
הצעת החוק באה להסדיר מצב מעוות זה, תוך שהוא מגדיר את הסייגים לדחיית חיובים אוטומטית, בכל הנוגע לאופי התנהלותו הכספית של הלקוח, גובה החריגות וסוג ההוצאות שבגינן נוצרו החריגות, ומחייב את הבנקים ליצור קשר עם הלקוח מייד עם הופעת החריגה ולהתריע בפניו על כוונת הבנק לדחות את החיוב אם לא יסדיר הכיסוי עבורו.
הצעת החוק נועדה לתת הן בידי הלקוחות והן בידי הבנקים כלים להתמודדות עם התופעה, תוך שמירה על הניהול התקין של מסגרות האשראי, ומזעור הנזקים הנגרמים מדחיות חיוב אוטומטיות ללא אזהרת הלקוחות.