והנה הסבריה של הח'כית הפעלתנית והמקורית:
"שקיות ניילון הן מפגע סביבתי קשה ביותר. ניילון אינו מתכלה ואינו מתפרק בטבע, ופסולת שקיות ניילון מצטברת לאורך שנים לכלל בעיה אשר הולכת ומחריפה. כמו כן, בשל משקלן הקל, שקיות ניילון נוטות להתפזר ברוח, תוך שהן מזהמות את נופי הארץ ומתגלגלות בחוצות הערים. בנוסף, שקיות ניילון מאיימות על החי בישראל, הואיל ובעלי חיים מנסים לאכול אותן, ונחנקים למוות.
עוד נודע כי לפי נתוני משרד התעשייה והמסחר – בישראל מיוצרות 30 אלף טונות שקיות פלסטיק בשנה לשימוש מקומי. הרשתות לשיווק מזון הן האחראי העיקרי להפצת שקיות ניילון ולשימוש בהן. במרבית ארצות המערב, נאסר על רשתות לשיווק מזון לעשות שימוש בשקיות ניילון לצורך אריזת מוצרים. במדינות אחרות, אין איסור מפורש בחוק, אבל הרשתות לשיווק מזון הפסיקו על דעת עצמן את השימוש בשקיות ניילון, מתוך דאגה לאיכות הסביבה ולשלום הציבור. בישראל, תוקפת טרטמן ואומרת כי :" נמשך השימוש המזיק בחומר אריזה זה עשרות שנים, מבלי שהרשתות מגלות אחריות ציבורית ומפסיקות את השימוש בו באופן וולונטרי".
טרטמן הסבירה בנאומה המפורט בכנסת חלופות אפשריות, ואמרה :
"כמובן שמפגע הניילון אינו בלעדי למדינת ישראל ועל כן קיימים בעולם ניסיונות רבים להציע חלופות סבירות במדינות שונות. חלופה ראשונה היא ייצור של שקיות ניילון מתכלות בטכניקות מתקדמות. שקיות אלה דומות לשקיות פלסטיק רגילות אך מתכלות בטבע בזמן קצר יחסית. אמנם פלסטיק מתכלה מיוצר בארץ, אולם בשל עלויות הייצור הגבוהות שלו הוא משמש בעיקר למטרות חקלאיות. אפשרות נוספת היא שימוש בשקיות רב פעמיות. זוהי החלופה המומלצת על ידי ארגוני איכות סביבה שונים ואני מייחלת שנצליח ליישם אפשרות זו בעתיד. אולם מאחר והיא דורשת במקביל פעולה רחבת היקף של חינוך והסברה, אני מציעה כי לעת עתה ניישם את החלופה של שימוש בשקיות נייר.
החלופה של שימוש בשקיות נייר נפוצה ברשתות לשיווק מזון בעולם. אמנם ללא מערך כולל של הפרדת אשפה ומחזור תחליף זה אינו מושלם, אולם אני מקווה להמשיך מהלך חקיקתי זה בחוק משלים.
על כן, מציעה טרטמן בהצעתה לאסור בחוק על הרשתות לשיווק מזון לעשות שימוש בשקיות אריזה שאינן מנייר.עוד מציעה הח'כית , על מנת למנוע מהרשתות להתנער מאחריותן לצרכן, לחייב אותן להעמיד לרשות הצרכנים שקיות מנייר, ולאסור עליהן לגבות תשלום עבור שקיות אלה.
יש לציין כי הצעת חוק זהה הונחה על שולחן הכנסת השש-עשרה על-ידי חבר הכנסת אילן ליבוביץ וקבוצת חברי הכנסת (פ/3877); הצעת חוק זהה הונחה על שולחן הכנסת השבע-עשרה על ידי חברי הכנסת מיכאל מלכיאור ודב חנין (פ/460/17).
לסיום הסבירה ח'כ טרטמן כי הנחת העבודה היא כי לשם שינוי כה משמעותי בהרגלי צריכה והתנהגות של אזרחים, יש לנקוט באמצעים מצד כל המערכות – חינוך, תעשייה ועוד – באופן משולב. אני מודעת לעובדה כי החוק מוגבל בכך שהוא דן אך ורק בשקיות נשיאה. משום כך יש לקדם בשלב הבא חקיקה שתעסוק באלטרנטיבות לשקיות ניילון שאינן שקיות נשיאה. כגון שקיות אשפה וכד'. במקרה הזה, כאשר ידובר על היקף מצומצם יותר של שקיות, יהיה ניתן לבדוק האם אפשרי לעבור לשקיות פלסטיק מתכלות, על אף עלותן הגבוהה.
מלבד זאת אמרה וסיימה את נאומה בכנסת : "אני מקווה כי חוק זה יהיה אחד מני חוקים רבים העוסקים בתחום של איכות הסביבה. אסיים ואומר כי אני מאחלת לכולנו שמדינת ישראל תהיה מהמובילות בתחום של הגנה על איכות הסביבה למען ארצה ואזרחיה ותשמש מודל לחיקוי לשאר מדינות העולם".
אכן , מסתבר שבכנסת החדשה יש פוליטיקאים , חברי כנסת , שרוצים לדאוג לאזרחי המדינה, באמת לאיכות סביבה טובה יותר, ומטפלים בנושאים שחוקים מזרקורי התקשורת .
מגיע לח'כית אסתרינה טרטמן : פרחים ושושנים!